Marokkaanse kip stoofschotel

door Esther
Marokkaanse kip stoofschotel

Marokkaans eten is een kleurrijke en smaakvolle mix van verschillende keukens met onder andere Franse, Andalusische en Berberse invloeden. De basis van Marokkaans eten zijn olijfolie en een uitgebreide kruidenmix. Je vindt er veel komijn, kurkuma en nootmuskaat terug. De kruidenmix is essentieel in Marokkaanse gerechten, omdat het de gerechten die unieke smaak en geur geeft. Bekende gerechten zijn couscous, tajine (een stoofpotje) en tagine (een stamppot). Deze gerechten worden vaak gemaakt met vlees of vis, groenten en gedroogd fruit. Ook de Marokkaanse kip stoofschotel is een veel gegeten gerecht.

De invloed van Marokkaans eten in Nederland

Marokkaans eten is in Nederland inmiddels behoorlijk populair geworden. Het aantal Marokkaanse restaurants is de afgelopen jaren flink toegenomen en Marokkaanse gerechten zijn steeds vaker op de menukaart terug te vinden. Dit komt omdat de Marokkaanse keuken bekend staat om zijn smaakvolle gerechten met exotische kruiden. Ook is er een groeiende beschikbaarheid van Marokkaanse ingrediënten in supermarkten. Je hoeft dus niet per sé naar een speciaalzaak, want heel veel is gewoon in de supermarkt te vinden. Dit maakt het makkelijker voor mensen om thuis Marokkaanse gerechten te bereiden.

Waarom de Marokkaanse kip stoofschotel zo populair is

Een van de meest geliefde Marokkaanse gerechten is de kipstoofschotel. Dit gerecht is eenvoudig te bereiden en bevat gezonde en voedzame ingrediënten. De combinatie van kruiden zorgt voor een unieke smaak die het gerecht onderscheidt van andere stoofschotels. Kip is rijk aan eiwitten en bevat weinig vet, terwijl wortels veel vitamine A bevatten. Een gezonde maaltijd dus met veel groenten, eiwitten en vitaminen.

De kipstoofschotel wordt meestal geserveerd met Marokkaans brood, zoals khobz of msemmen. Dit brood wordt vaak vers gebakken en heeft een unieke smaak en textuur. Het wordt gebruikt om het gerecht mee op te scheppen en als bijgerecht. Het is ook gebruikelijk om de kipstoofschotel te serveren met harissa, een pittige saus gemaakt van pepers, knoflook en olijfolie. Harissa geeft het gerecht een extra pittige smaak en past perfect bij de kruidige kipstoofschotel.

In Marokko wordt eten beschouwd als een sociale activiteit en een manier om familie en vrienden samen te brengen. Dit is ook terug te zien in de manier waarop Marokkaanse gerechten worden geserveerd. Het is gebruikelijk om gerechten te delen en samen van te genieten. Dus gewoon een aantal schalen in het midden van de tafel en daaruit met z’n allen opscheppen. Dit zorgt voor een gezellige en ontspannen sfeer tijdens het eten

Marokkaanse kipstoofschotel uit de slowcooker

Ik kies er voor om deze stoofschotel in de slowcooker te bereiden: lekker makkelijk en je hebt er geen omkijken naar. Je kunt bijna alle ingrediënten er tegelijk in doen, alleen op het laatst moet je nog even de rozijnen, citroensap en peterselie toevoegen. Je zet dan een heerlijke maaltijd op tafel met bijvoorbeeld rijst of couscous. Wat vind jij van deze Marokkaanse kipstoofschotel?

Digitale uitgave Slowcooker Kookboek

Meer recepten in het digitale slowcooker kookboek!

In het slowcooker kookboek van Gezin over de Kook vind je nog veel meer recepten. Een aantal bekende, vertrouwde recepten zoals slowcooker erwtensoep of stoofpeertjes, maar ook veel gloednieuwe recepten die niet op mijn blog staan (en daar ook niet op komen) zoals Zwitsere sukade. Bestel hem nu en je kunt het kookboek direct downloaden.

Marokkaanse kip stoofschotel

0.0 van 0 stemmen
Porties

4

porties
Voorbereidingstijd

15

minuten
Kooktijd

4

uren 
Totale tijd

4

uren 

15

minuten
Kook modus

Dit houdt het scherm aan

Ingrediënten

  • 750 gram kipdijfilet

  • 1 ui

  • 3 teentjes knoflook

  • 2 preien

  • 1 winterwortel

  • 1 blik tomatenbokjes

  • 1 blik kikkererwten van 400 gram

  • 1 eetlepel gemalen komijn

  • ½ eetlepel gemalen koriander

  • 1 eetlepel gemalen kaneel

  • 1 theelepel gemalen zwarte peper

  • 1 blikje tomatenpuree

  • 1 citroen

  • 1 kippenbouillonblokje

  • 10 steeltjes platte peterselie

  • 75 gram rozijnen

Bereiding

  • Snipper de ui, pers de knoflook, snijd de prei in halve ringen en snijd de wortel in kleine blokjes. Hak de peterselie fijn. Snijd de kipdijfilet in stukjes. Rasp de schil van de citroen en pers hem vervolgens uit.
  • Doe alle ingrediënten behalve de peterselie, rozijnen en citroensap in de slowcooker en zet deze 3 uur op HIGH of 6 uur op LOW.
  • Doe ¾ van de peterselie in de slowcooker samen met 2 eetlepels citroensap en de rozijnen. Zet de slowcooker nog een half uur op LOW. Serveer met rijst of couscous en garneer met de rest van de peterselie. Eet smakelijk!

Tips

  • Je kunt de rozijnen ook vervangen door fijngesneden dadels of stukjes gedroogde abrikozen

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @gezinoverdekook op Instagram

Lekker recept?

Volg @gezinoverdekook op Pinterest

Altijd op de hoogte?

Volg Gezin over de Kook op Facebook

Marokkaanse kip stoofschotel
Pinterest pin Marokkaanse kip stoofschotel
Bewaar dit recept op Pinterest

2 reacties

Rutger 26 mei 2023 - 17:02

Zo, deze was echt heel lekker. Ook een mooie basis om lekker op door te variëren.

Antwoord
Esther 26 mei 2023 - 17:14

Goed om te horen Rutger! En inderdaad dit recept is bij uitstek geschikt om er je eigen draai aan te geven.

Antwoord

Laat me weten wat je van dit recept vindt.

Misschien vind je dit ook leuk: