Makkelijk recept voor Kip Jambalaya

door Esther
Kip jambalaya recept

Als je paella lekker vindt, dan moet je ook zeker dit recept voor Kip Jambalaya proberen. Een heerlijke kruidige rijstschotel die oorspronkelijk uit Louisiana in de Verenigde Staten komt. Het is een rijk en voedzaam gerecht dat perfect is voor een winterse avond. In deze blogpost vertel ik je alles over de herkomst, de geschiedenis, de overeenkomst met paella en natuurlijk heb ik een heerlijk recept voor je, zowel voor op het fornuis als in de slowcooker.

Waar komt Kip Jambalaya vandaan?

De herkomst is niet helemaal duidelijk. Er zijn verschillende verhalen over hoe het gerecht is ontstaan. Een van de meest waarschijnlijke is dat het is ontstaan uit een mix van verschillende Europese en Afrikaanse invloeden. De Europeanen die zich in Louisiana vestigden, brachten hun eigen ingrediënten en kooktechnieken mee. Deze ingrediënten waren onder andere rijst, kip, chorizoworst en tomaten. De Afrikanen die als slaven naar Louisiana werden gebracht, brachten hun eigen kruiden en specerijen mee. Deze kruiden en specerijen geven het zijn typische kruidige smaak.

Geschiedenis

Kip Jambalaya werd oorspronkelijk gekookt door de armen in Louisiana. Het was een goedkope en voedzame maaltijd die met weinig ingrediënten kon worden gemaakt. Het werd vaak gekookt in een grote pan boven een open vuur. In de loop van de tijd werd Kip Jambalaya steeds populairder. Het werd niet meer alleen gekookt door de armen, maar ook door de rijken en zo werd het een van de meest populaire gerechten in Louisiana.

Is Kip Jambalaya hetzelfde als paella ?

Kip Jambalaya wordt vaak vergeleken met paella, een Spaans rijstgerecht. De twee gerechten hebben inderdaad veel overeenkomsten. Beide gerechten worden gemaakt met rijst, kip, chorizoworst en tomaten. Ook worden beide gerechten vaak gekookt in een grote pan boven een open vuur.

Een belangrijk verschil tussen Kip Jambalaya en paella is dat de eerste meestal pittiger dan paella. Dit komt doordat jambalaya wordt gekruid met cajunkruiden en bijvoorbeeld jalapeno peper.

Leuke feitjes en weetjes

  • Kip Jambalaya wordt vaak gegeten met een frisse salade of een beetje zure room.
  • In Louisiana wordt het vaak gegeten op Mardi Gras, een feestdag die voorafgaat aan de vasten.
  • Er zijn veel verschillende variaties. Zo wordt er soms ook varkensvlees, zeevruchten of groenten aan het gerecht toegevoegd.

Kip Jambalaya is dus een heerlijke en kruidige rijstschotel die perfect is voor een winterse avond. Dit heerlijke voedzame gerecht is ook nog eens heel makkelijk te maken, want je hebt maar één pan nodig. Lekker weinig afwas dus!

Als je zin hebt in iets nieuws en lekkers, dan is dit recept zeker een aanrader.

Recept voor Kip Jambalaya

0.0 van 0 stemmen
Porties

4

porties
Voorbereidingstijd

20

minuten
Kooktijd

20

minuten
Totale tijd

40

minuten
Kook modus

Dit houdt het scherm aan

Ingrediënten

  • 500 gram kipdijfilet

  • 1 ui

  • 2 teentjes knoflook

  • 1 rode paprika

  • 1 jalapenjo peper

  • 2 stengels bleekselderij

  • 100 gram chorizo

  • 1 theelepel cajun kruiden

  • 1 theelepel tijm

  • 1 kippenbouillonblokje

  • 1 klein blikje tomatenpuree

  • 1 blik tomatenblokjes

  • 250 gram basmatirijst

  • peper en eventueel zout

  • verse peterselie (optioneel)

Bereiding

  • Snipper de ui en pers de knoflook. Snijd de paprika in kleine blokjes, snijd de jalapenjo peper fijn en snijd de bleekselderij in kleine stukjes. Snijd de chorizo in kleine blokjes en snijd de kipdijfilet in blokjes. Los het bouillonblokje op in 500 ml water.
  • Verwarm 2 eetlepels olijfolie in een pan en fruit hierin de ui op middelhoog vuur even aan. Doe de kipdijfilet er bij en zet het vuur wat hoger. Bak de kipfdijfilet mooi bruin. Doe de knoflook, paprika, jalapenjo,bleekselderij, chorizo, cajunkruiden en tijm er bij en bak dit 1 minuut mee. Doe nu de tomatenpuree er bij en bak dit ook een minuutje mee.
  • Voeg de basmatirijst toe en roer even door, doe vervolgens de tomatenblokjes en de bouillon er bij. Roer alles nog een keer door en breng aan de kook laat dit op laag vuur 15-20 minuten zachtjes koken. De rijst heeft nu het vocht opgenomen en is gaar. Test dit door even te proeven, is de rijst aan de harde kant, laat het dan nog 5 minuten extra koken.
  • Breng indien nodig verder op smaak met peper en zout. Serveer met wat verse peterselie er overheen geknipt en een frisse salade er naast.

Tips

  • Voor de slowcooker: Volg stap 1 en doe vervolgens alle ingrediënten behalve de rijst in de slowcooker. Roer door, doe de deksel er op en verwarm dit 3-4 uur op LOW. Doe nu de rijst er bij, roer door en verwarm nog 1-2 uur op LOW. Breng indien nodig verder op smaak met peper en zout, serveer met verse peterselie en een salade. Eet smakelijk!

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @gezinoverdekook op Instagram

Lekker recept?

Volg @gezinoverdekook op Pinterest

Altijd op de hoogte?

Volg Gezin over de Kook op Facebook

Kip jambalaya recept
kip jambalaya recept
Pinterest pin kip jambalaya recept
Bewaar dit recept op Pinterest

Laat me weten wat je van dit recept vindt.

Misschien vind je dit ook leuk: