Pasen staat weer voor de deur en dat betekent tijd voor gezelligheid en lekker eten. Een echte eyecatcher op de paastafel is deze heerlijke caramel cheesecake. In deze blogpost vertel ik je wat meer over de historie van Pasen en hoe je een heerlijke paastaart kunt maken.
De historie van Pasen
Pasen is een van de belangrijkste feestdagen binnen het christendom en herinnert aan de opstanding van Jezus Christus uit de dood. We vieren Pasen altijd op de eerste zondag na de eerste volle maan in de lente, wat meestal valt tussen 22 maart en 25 april.
Maar wist je dat de oorsprong van Pasen eigenlijk verder teruggaat dan het christendom? Het feest heeft zijn wortels in de lente-equinox, een oude feestdag die in veel culturen werd gevierd. Tijdens deze feestdag vierde men de terugkeer van de lente en het ontwaken van de natuur gevierd. Later nam het christendom deze feestdag over en er een religieuze betekenis aan gegeven.
Dit weet je nog niet over Pasen
Een weetje dat veel mensen niet weten over Pasen is dat het paasei eigenlijk een heidens gebruik is. Het ei symboliseert nieuw leven en vruchtbaarheid, wat past bij de lente-equinox. Het christendom nam dit gebruik over en tegenwoordig loopt de paashaas met de paaseieren rond.
Het maken van een paastaart
Dit was de geschiedenisles over de historie van Pasen, maar nu is het echt tijd om aan de slag te gaan met het maken van een heerlijke paastaart. Met Pasen vind ik het gezellig om een mooie taart op tafel te zetten. Vorig jaar maakte ik een paaseitjes cookiebar, het recept dat ik deze keer gebruik is voor een caramel cheesecake met een koekbodem van chocolatechip cookies. De taart zelf is gemaakt van roomkaas en slagroom met een topping van karamel en natuurlijk chocolade paaseitjes. Oké, eerlijk is eerlijk, het is een machtige taart, een klein stukje is al voldoende. Maar wat is ie lekker!
Ga lekker smullen van deze caramel cheesecake en ik wens je fijne Paasdagen!