Caramel cheesecake voor Pasen

door Esther
caramel cheesecake

Pasen staat weer voor de deur en dat betekent tijd voor gezelligheid en lekker eten. Een echte eyecatcher op de paastafel is deze heerlijke caramel cheesecake. In deze blogpost vertel ik je wat meer over de historie van Pasen en hoe je een heerlijke paastaart kunt maken.

De historie van Pasen

Pasen is een van de belangrijkste feestdagen binnen het christendom en herinnert aan de opstanding van Jezus Christus uit de dood. We vieren Pasen altijd op de eerste zondag na de eerste volle maan in de lente, wat meestal valt tussen 22 maart en 25 april.

Maar wist je dat de oorsprong van Pasen eigenlijk verder teruggaat dan het christendom? Het feest heeft zijn wortels in de lente-equinox, een oude feestdag die in veel culturen werd gevierd. Tijdens deze feestdag vierde men de terugkeer van de lente en het ontwaken van de natuur gevierd. Later nam het christendom deze feestdag over en er een religieuze betekenis aan gegeven.

Dit weet je nog niet over Pasen

Een weetje dat veel mensen niet weten over Pasen is dat het paasei eigenlijk een heidens gebruik is. Het ei symboliseert nieuw leven en vruchtbaarheid, wat past bij de lente-equinox. Het christendom nam dit gebruik over en tegenwoordig loopt de paashaas met de paaseieren rond.

Het maken van een paastaart

Dit was de geschiedenisles over de historie van Pasen, maar nu is het echt tijd om aan de slag te gaan met het maken van een heerlijke paastaart. Met Pasen vind ik het gezellig om een mooie taart op tafel te zetten. Vorig jaar maakte ik een paaseitjes cookiebar, het recept dat ik deze keer gebruik is voor een caramel cheesecake met een koekbodem van chocolatechip cookies. De taart zelf is gemaakt van roomkaas en slagroom met een topping van karamel en natuurlijk chocolade paaseitjes. Oké, eerlijk is eerlijk, het is een machtige taart, een klein stukje is al voldoende. Maar wat is ie lekker!

Ga lekker smullen van deze caramel cheesecake en ik wens je fijne Paasdagen!

Karamel cheesecake voor Pasen

0.0 van 0 stemmen
Porties

8

porties
Voorbereidingstijd

1

uur 
Koelkasttijd

2

uren 
Totale tijd

3

uren 
Kook modus

Dit houdt het scherm aan

Ingrediënten

  • 375 gram chocolate chip cookies

  • 200 gram roomboter

  • 50 gram pure chocolade

  • 5 blaadjes gelatine

  • 400 gram roomkaas

  • 150 gram witte basterdsuiker

  • 3 zakjes vanillesuiker

  • 200 ml slagroom

  • 1 potje Dulce de leche of andere caramel pasta

  • decoratie zoals chocolade paaseitjes

Bereiding

  • Verkruimel de chocolate chip cookies in een keukenmachine. Smelt ondertussen de boter samen met de pure chocolade au bain marie. Giet dit bij de koekkruimels en roer door tot alles goed gemengd is. Vet een springvorm van 20 cm in en bekleed de bodem met bakpapier.
  • Doe de koekkruimels in de vorm en verdeel dit met een lepel over de bodem en de zijkanten. Druk goed aan en gebruik hiervoor eventueel een glas. Dit is even een precies werkje dat een beetje tijd kost om het netjes te krijgen. Zet de vorm 30 minuten in de koelkast.
  • Week de blaadjes gelatine in koud water. Mix de roomkaas met de basterdsuiker en de vanillesuiker kort door met een mixer. Klop de slagroom stijf.
  • Zet een pannetje op een middelhoog vuur met een eetlepel water. Knijp de gelatine uit en voeg deze blaadje voor blaadje toe aan de pan. Roer door en voeg de volgende pas toe als de eerste volledig is gesmolten.
  • Doe de slagroom bij de roomkaas en zet de mixer aan. Giet dan al mixend de opgeloste gelatine er bij. Mix een klein minuutje, zodat alles goed gemengd is. Verdeel het mengsel dan in de opgesteven koek in de taartvorm. Zet de vorm zeker nog 2 uur in de koelkast, maar liever nog een nacht.
  • Verdeel de Dulce de Leche of de karamel pasta boven op de taart en versier deze naar eigen smaak. Ik koos voor verschillende chocolade eitjes. Eet smakelijk!

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @gezinoverdekook op Instagram

Lekker recept?

Volg @gezinoverdekook op Pinterest

Altijd op de hoogte?

Volg Gezin over de Kook op Facebook

caramel cheesecake
Pinterest pin caramel cheesecake

Laat me weten wat je van dit recept vindt.

Misschien vind je dit ook leuk: