Ben je op zoek naar een heerlijke en verrassende maaltijd voor het hele gezin? Dan is dit recept voor Aziatische gehaktballetjes in zelfgemaakte pindasaus zeker een aanrader. Dit gerecht is makkelijk te maken en bevat een heerlijke combinatie van smaken.
Een nieuw recept uit proberen
Het was weer tijd voor een foodblogswap, waarbij foodbloggers elkaars recepten maken en er een variatie op bedenken. Altijd leuk én inspirerend om te doen. Deze keer was ik gekoppeld aan Marjolein Eikenboom van het blog Eet lekker anders. Je vind op haar blog allerlei recepten voor verschillende intoleranties en eetstijlen. Altijd glutenvrij. Vaak zuivelvrij, koolhydraatarm of paleo. Tijdens haar eigen zoektocht naar de juiste voeding om zich gezonder te voelen, ze heeft de ziekte van Lyme, heeft ze gemerkt dat het lastig kan zijn om niet alles te mogen of kunnen eten. Op haar blog vind je dus allerlei recepten en tips die je bij je eigen zoektocht kunnen helpen. Omdat mijn blog gericht is op makkelijke en lekker koken met ingrediënten uit de supermarkt, maakte ik een “gewone” variatie op haar recept voor Koolhydraatarme Indische gehaktballetjes met gele wortelnasi.
Zelfgemaakte pindasaus
De pindasaus is het hart van dit gerecht. Zelfgemaakte pindasaus is niet moeilijk om te maken en je kunt de saus naar eigen smaak aanpassen. Waar je even op moet letten is dat je een smeuïge, niet te droge pindakaas gebruikt. Ik gebruikte hiervoor de “ouderwetse” PDC pindakaas. Hierin zit wat meer olie en dat zorgt ervoor dat je pindasaus mooi vloeibaar en niet te droog wordt.
Gehaktballetjes van half-om-halfgehakt
Voor de gehaktballetjes gebruik ik half-om-halfgehakt. Maar als je het lekkerder vindt is rundergehakt ook een optie. Dit is wel iets droger dan half-om half, maar omdat het om kleine gehaktballetjes gaat is dit niet zo’n probleem. Zo gebruik ik voor de Zweedse gehaktballetjes van Ikea ook rundergehakt.
Rijst met kerrie
Serveer de gehaktballetjes met rijst. Je kunt witte rijst gebruiken, maar basmatirijst is ook erg lekker. Ik heb nu gekozen voor eenvoudige witte rijst en heb in het kookwater wat kerriepoeder gedaan. Dit zorgt niet alleen voor een vrolijke gele kleur, maar ook voor een lekker smaakje aan de rijst.
Dit recept is misschien iets meer werk dan een simpele pasta met tomatensaus, maar het is zeker de moeite waard om eens uit te proberen. Vooral om dat je heel eenvoudig de smaken kunt aanpassen aan je eigen voorkeur. Houd je niet van pittig? Dan laat je de chilivlokken en eventueel de rode peper weg. Iets zoetere gehaktballetjes? gebruik dan ketjap manis in plaats van gewone sojasaus. En zo kun je oneindig varieren en het recept precies naar je eigen smaak maken.
Deze Aziatische gehaktballetjes en de zelfgemaakte pindasaus zijn heerlijk en de rijst zorgt voor een goede balans. Serveer met een lekkere frisse salade of bijvoorbeeld sperzieboontjes en je bent klaar.



