Aziatische gehaktballetjes in zelfgemaakte pindasaus

door Esther
Aziatische gehaktballetjes in zelfgemaakte pindasaus

Ben je op zoek naar een heerlijke en verrassende maaltijd voor het hele gezin? Dan is dit recept voor Aziatische gehaktballetjes in zelfgemaakte pindasaus zeker een aanrader. Dit gerecht is makkelijk te maken en bevat een heerlijke combinatie van smaken.

Een nieuw recept uit proberen

Het was weer tijd voor een foodblogswap, waarbij foodbloggers elkaars recepten maken en er een variatie op bedenken. Altijd leuk én inspirerend om te doen. Deze keer was ik gekoppeld aan Marjolein Eikenboom van het blog Eet lekker anders. Je vind op haar blog allerlei recepten voor verschillende intoleranties en eetstijlen. Altijd glutenvrij. Vaak zuivelvrij, koolhydraatarm of paleo. Tijdens haar eigen zoektocht naar de juiste voeding om zich gezonder te voelen, ze heeft de ziekte van Lyme, heeft ze gemerkt dat het lastig kan zijn om niet alles te mogen of kunnen eten. Op haar blog vind je dus allerlei recepten en tips die je bij je eigen zoektocht kunnen helpen. Omdat mijn blog gericht is op makkelijke en lekker koken met ingrediënten uit de supermarkt, maakte ik een “gewone” variatie op haar recept voor Koolhydraatarme Indische gehaktballetjes met gele wortelnasi.

Zelfgemaakte pindasaus

De pindasaus is het hart van dit gerecht. Zelfgemaakte pindasaus is niet moeilijk om te maken en je kunt de saus naar eigen smaak aanpassen. Waar je even op moet letten is dat je een smeuïge, niet te droge pindakaas gebruikt. Ik gebruikte hiervoor de “ouderwetse” PDC pindakaas. Hierin zit wat meer olie en dat zorgt ervoor dat je pindasaus mooi vloeibaar en niet te droog wordt.

Gehaktballetjes van half-om-halfgehakt

Voor de gehaktballetjes gebruik ik half-om-halfgehakt. Maar als je het lekkerder vindt is rundergehakt ook een optie. Dit is wel iets droger dan half-om half, maar omdat het om kleine gehaktballetjes gaat is dit niet zo’n probleem. Zo gebruik ik voor de Zweedse gehaktballetjes van Ikea ook rundergehakt.

Rijst met kerrie

Serveer de gehaktballetjes met rijst. Je kunt witte rijst gebruiken, maar basmatirijst is ook erg lekker. Ik heb nu gekozen voor eenvoudige witte rijst en heb in het kookwater wat kerriepoeder gedaan. Dit zorgt niet alleen voor een vrolijke gele kleur, maar ook voor een lekker smaakje aan de rijst.

Dit recept is misschien iets meer werk dan een simpele pasta met tomatensaus, maar het is zeker de moeite waard om eens uit te proberen. Vooral om dat je heel eenvoudig de smaken kunt aanpassen aan je eigen voorkeur. Houd je niet van pittig? Dan laat je de chilivlokken en eventueel de rode peper weg. Iets zoetere gehaktballetjes? gebruik dan ketjap manis in plaats van gewone sojasaus. En zo kun je oneindig varieren en het recept precies naar je eigen smaak maken.

Deze Aziatische gehaktballetjes en de zelfgemaakte pindasaus zijn heerlijk en de rijst zorgt voor een goede balans. Serveer met een lekkere frisse salade of bijvoorbeeld sperzieboontjes en je bent klaar.

Aziatische gehaktballetjes in zelfgemaakte pindasaus

0.0 van 0 stemmen
Porties

4

porties
Voorbereidingstijd

10

minuten
Kooktijd

15

minuten
Totale tijd

25

minuten
Kook modus

Dit houdt het scherm aan

Ingrediënten

  • 500 gram half-om-half gehakt

  • 1 ei

  • 4 eetlepels zoete sojasaus

  • 2 eetlepels Panko of paneermeel

  • ½ theelepel chilivlokken

  • 4 theelepels korianderzaad (ketoembar)

  • 2 theelepels gember (djinten)

  • ½ rode ui

  • Voor de saus
  • rode ui

  • 4 cm verse gember

  • 1 rode peper

  • 2 teentjes knoflook

  • theelepel sesamolie

  • 3 volle eetlepels smeuïge pindakaas

  • 2 eetlepels zoete sojasaus

  • ½ theelepel vissaus

  • 100 ml halfvolle melk (ongeveer)

  • Rijst
  • 250 gram witte rijst

  • 1 theelepel kerriepoeder

Bereiding

  • Snipper de uien en doe een halve gesnipperde ui in een grote kom en de rest in een schaaltje. Schil de gember en rasp deze fijn, snijd de rode peper fijn en pers de knoflook. Doe ook dit samen in een apart schaaltje.
  • Kook ondertussen de rijst in ruim kokend water, waaraan je het kerriepoeder hebt toegevoegd, gaar.
  • Doe het gehakt met de rest van de ingrediënten voor het gehakt in de kom bij de halve gesnipperde ui. Meng alles goed door elkaar. Is het gehakt nog te vochtig, voeg dan nog wat Panko of paneermeel toe. Draai zo’n 32-36 kleine gehaktballetjes van het mengsel.
  • Verhit wat vloeibare boter in een hapjespan en braad de gehakballetjes in ongeveer 5 minuten mooi bruin. Schep de gehaktballetjes uit de pan op een bord.
  • Voeg indien nodig nog een beetje boter toe in de pan en fruit hierin de rest van de rode ui in ongeveer 3 minuten mooi glazig. Doe dan de gember, rode peper en knoflook er bij en verwarm dit nog een minuut mee. Doe nu de sesamolie, de pindakaas, de sojasaus en de vissaus er bij en roer. Giet al roerende de melk erbij tot je een mooie vloeibare pindasaus hebt. Dat kan wat meer of wat minder zijn dan de 100 ml die hier staat aangegeven.
  • Giet de saus in de blender of de beker van de staafmixer en mix de pindasaus mooi glad. Doe deze nu weer terug in de pan met de gehaktballetjes er bij en verwarm nog een minuut of 5. Serveer samen met de rijst en eventueel wat lente ui. Eet smakelijk!

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @gezinoverdekook op Instagram

Lekker recept?

Volg @gezinoverdekook op Pinterest

Altijd op de hoogte?

Volg Gezin over de Kook op Facebook

Aziatische gehaktballetjes in zelfgemaakte pindasaus
Aziatische gehaktballetjes in zelfgemaakte pindasaus
Aziatische gehaktballetjes in zelfgemaakte pindasaus
Pinterest pin Aziatische gehaktballetjes in zelfgemaakte pindasaus
Bewaar dit recept op Pinterest

Laat me weten wat je van dit recept vindt.

Misschien vind je dit ook leuk: