Tosti’s zijn geliefd bij velen, maar helaas hebben ze vaak een ongezond imago. In dit artikel vertel ik je waarom veel mensen denken dat tosti’s ongezond zijn, terwijl dat helemaal niet het geval hoeft te zijn. Daarnaast heb ik 3 nieuwe verrassende tosti recepten voor je, als variatie op de gewone lunch!
Zijn tosti’s ongezond?
De tosti heeft een ongezond imago en dat is grotendeels gebaseerd op enkele veelvoorkomende misvattingen. Ten eerste wordt vaak gedacht dat het gebruik van boter en kaas in tosti’s automatisch resulteert in een ongezonde maaltijd. Hoewel boter en kaas inderdaad ingrediënten zijn die een tosti smeuïg en smaakvol maken, is het belangrijk om te beseffen dat vooral de hoeveelheid die je gebruikt van invloed is op de voedingswaarde. Een tosti met boter en kaas heeft een nauwelijks andere voedingswaarde dan een gewone boterham met boter en kaas. Misschien is die tosti zelfs nog een ietsiepietsie minder vet, omdat er een deel achterblijft in het tosti-ijzer na het verwarmen.
Een tweede misvatting is dat elke tosti’s gemaakt moet zijn van wit brood, wat qua vezels natuurlijk een minder gezonde keuze is in vergelijking met volkorenbrood. Hoewel veel traditionele tosti’s inderdaad met wit brood worden gemaakt, kun je zelf natuurlijk altijd kiezen voor volkoren. En daarnaast is een keertje witbrood helemaal geen probleem als je verder voldoende vezels eet.
Opties om je tosti nog gezonder te maken
Je kunt in alle gevallen je tosti nóg gezonder maken door gebruik te maken van ingrediënten die passen bij wat je lekker vindt en wat gezond voor je is. Iets minder vet? Kies voor een 30+ kaas in plaats van voor volvette kaas. Wil je meer groenten eten? Voeg bijvoorbeeld paprika toe tussen je tosti. En wist je dat je zelfs fruit tussen je broodjes kunt doen? Hieronder een voorbeeld van een tosti met appel en een andere met aardbei.
Door bewust te zijn van deze misvattingen en te kiezen voor gezondere ingrediënten en bereidingsmethoden, kun je elke lunch wel genieten van een heerlijke en voedzame tosti. Op Gezin over de Kook staan al verschillende recepten voor een lekkere tosti, maar hieronder vind je 3 nieuwe verrassende tosti recepten.

Appel en cheddar tosti
Beleg twee sneetjes brood met plakjes cheddarkaas en plakjes appel. Ik koos voor een friszure Granny Smith, maar elke appel kan.
Voeg eventueel wat honing of kaneel toe voor extra smaak.
Rooster de tosti in een tosti-ijzer tot de kaas gesmolten is en het brood goudbruin is.

Aardbei en mascarpone tosti
Besmeer twee sneetjes brood met mascarpone kaas. Leg daar plakjes aardbei op.
Voeg eventueel wat honing of poedersuiker toe voor extra zoetheid.
Rooster de tosti in een tosti-ijzer tot het brood goudbruin is en de mascarpone zacht is.

Tuna melt tosti
Beleg twee sneetjes brood met tonijnsalade. Dit maak je eenvoudig van 40 gram tonijn uit blik, 1 eetlepel mayonaise, 1/4 ui (gesnipperd), 1 augurk (fijngesneden) en een snuf peper.
Voeg wat plakjes tomaat en kaas toe.
Rooster de tosti in een tosti-ijzer tot de kaas gesmolten is en het brood goudbruin is.