Wat vind ik van de maaltijdbox?

door Esther
Allerhande Maaltijdbox

Zo’n 6 (!) jaar geleden schreef ik onderstaand artikel over de maaltijdbox al eens. Inmiddels is wel gebleken dat deze box een blijvertje is. Veel mensen ervaren het gemak van een verse maaltijd, zonder boodschappen te hoeven doen of na te denken over een recept. Er zijn nu meer spelers op markt en AH is gestopt met de Allerhandebox. Toch is mijn mening over deze box niet veranderd in de loop der jaren. Ik snap het gemak, maar vind koken en boodschappen doen zelf te leuk. Daarnaast vind ik persoonlijk de kosten nog niet opwegen tegen het gemak. Lees hier onder het oorspronkelijke artikel. 

In mijn timeline op Facebook, als advertenties op internet, “creditcard” kaartje bij tijdschriften: ik word helemaal doodgegooid met aanbiedingen voor de verschillende maaltijdboxen en foodboxen. Snel, makkelijk en gezond een maaltijd op tafel zetten, zonder dat je je druk hoeft te maken om de boodschappen, dat is zo ongeveer het credo van de aanbieders van de maaltijdbox. Maar hoe zit dit nu eigenlijk in elkaar, wat krijg je in de box, wat kost het voor een gezin en wat vind ik er van?

Allerhande Maaltijdbox

Wat is het?

De maaltijdbox is een doos met alle ingrediënten voor de maaltijd en de bijbehorende recepten. Via de aanbieder sluit je een abonnement af waarmee je aangeeft hoeveel maaltijden per week je met de maaltijdbox wilt maken. Over het algemeen is er een minimum van 3 maaltijden per week. De bezorging van de foodbox is dan 1 keer per week, waarbij je dan alle ingrediënten voor de hele week in één keer ontvangt.

Wat zit er in de maaltijdbox?

In de maaltijd box zitten groenten, fruit, kruiden, pasta, rijst, vlees, kip, vis en andere ingrediënten die je nodig hebt voor de maaltijden. De aanbieders gaan er van uit dat je standaard ingrediënten als peper en zout zelf in huis hebt, maar verder zit alles er in.

HelloFresh maaltijdbox

Wat kost zo’n foodbox voor een gezin van 4 personen?

Dat vroeg ik me dus ook af. Want het leek me best makkelijk, voor 3 keer koken in de week alle ingrediënten aan de deur bezorgd en zo ook nog eens kennis maken met nieuwe recepten. Dus op zoek naar de prijs van zo’n box voor 4 personen…. en toen schrok ik. Bij de bekendste aanbieder, Hello Fresh, ben je voor de originalbox €59,00  familiebox €61,85 per week kwijt, incl. bezorgkosten. Dat is dus 3 maaltijden voor 4 personen. Even snel rekenen leerde me dat dit per maaltijd €19,66 per maaltijd €20,61 is. Uiteraard betaal je voor een stukje gemak, maar dit ben ik niet kwijt voor een normale maaltijd in de week. Ik denk dat ik gemiddeld ongeveer op de helft uit kom.

Albert Heijn bezorgt sinds 14 augustus ook een maaltijdbox. Voor 4 personen ben je dan €49,00 kwijt voor 3 maaltijden. Echter… onderzoek wijst uit dat de losse ingrediënten (exact dezelfde als in de box) online bestellen zo’n €14,00 (!) goedkoper is. En de recepten zijn ook online te vinden.


Sinds maart 2020 is AH gestopt met de Allerhandebox. Ze geven zelf aan dat dit kwam door de topdrukte in de distributiecentra vanwege het corona virus, maar anno 2021 is de Allerhandebox nog niet terug. Wat een uiytstekend alternatief is, zijn de maaltijdboxen die je in de supermarkt kunt krijgen. Daarnaast staan de recepten nog wel online. Met één druk op de knop bestel je alle ingrediënten en kun je weer los. 

marleyspoon maaltijdbox

Wat vind ik van de maaltijdbox?

Dus ja, wat vind ik er nu eigenlijk van. Het idee vind ik geweldig. Het stimuleert mensen om meer vers te koken, je maakt kennis met nieuwe ingrediënten en je probeert sneller een ander recept. Het is makkelijk, vooral voor mensen met weinig tijd die wel gezond willen eten. Maar persoonlijk vind ik het prijskaartje nog te hoog om dit te willen uitproberen. Daarnaast vind ik het ook gewoon leuk om te bedenken waar ik deze avond trek in heb en zo de maaltijd samen te stellen.

Ik ben inmiddels door twee partijen telefonisch benaderd. HelloFresh geeft aan dat de prijs van de gerechten overeenkomt met wat je ongeveer in de supermarkt zou betalen voor alle losse ingrediënten. Dat zal denk ik wel redelijk kloppen, maar ik eet geen zalm, sugarsnaps, bataat en meiraap door de week. En ik doe tijden met mijn potjes kruiden.

Marleyspoon geeft inderdaad eerlijk aan dat de boxen wat duurder zijn (€59,40 €59,95voor 3 maaltijden voor 4 personen) en dat je dus betaalt voor een stuk gemak. En dat is inderdaad denk ik de afweging die ieder voor zich moet maken. Geen gedoe met boodschappen halen, maar gewoon lekker alles in huis, dan is de maaltijdbox ideaal. Kosten besparen en zelf je maaltijd uitdenken, dan doe je dus ook zelf de boodschappen.

Zoals gezegd er zijn inmiddels nog meer spelers op de markt. Wil je vergelijken? Kijk dan eens op maaltijdbox.org hier kun je de kosten van de verschillende boxen zien.

NIEUWSBRIEF

Ontvang unieke content, downloads en mis geen recept meer. Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief!Misschien vind je dit ook leuk:

Laat me weten wat je van dit recept vindt.

[script_20]