Jamie Olivers Cajun kip met rijst uit de oven

door Esther
Cajun kip met rijst

Jamie Oliver hoef ik denk ik niet meer te introduceren: dit is denk ik zo ongeveer de bekendste kok op de planeet! En ja ook ik houd van zijn recepten en maak ze regelmatig. Deze keer koos ik voor de heerlijke Cajun kip met rijst uit de oven.

Het kookboek “Een” verscheen eind 2022 en ik kreeg het als cadeau op Sinterklaas. Dit boek is zo fijn omdat er allemaal recepten in staan die in slechts 1 pan of schaal te maken zijn. Ideaal dus, omdat je weinig afwas hebt, niet in tig pannen tegelijk hoeft te roeren. Daarnaast zijn de recepten ook niet overdreven moeilijk: precies my cup of tea! Ik maakte eerder al eens pasta chipolata in tomatensaus. Nu was een andere recept aan de beurt.

Ongekookte rijst in de ovenschaal

Deze Cajun kip met rijst uit de oven is zo makkelijk omdat je de rijst niet apart hoeft te koken. De rijst gaat namelijk ongekookt bij de kip in de ovenschaal. “Wat??!!” hoor ik je bijna denken en ja, ik had ook zo mijn twijfels toen ik het de eerste keer maakte. Maar wat een succes was dit recept! Heerlijke smeuïge, zachte rijst vol smaak, lekker gekruide kip en zachte paprika en uien.

Toch een aanpassing in het recept

Ik heb één aanpassing gedaan in het recept. In het originele recept giet je de rijst naast de kip en giet je er daarna het water bij. Ik merkte dat het best lastig is om dan alle rijst in het water te krijgen. Er bleef wat rijst aan de kip plakken en er waren wat “bultjes” rijst in de schaal. Dat werd natuurlijk niet helemaal gaar in de oven. Ik kies er dus voor om de kip even uit de ovenschaal te halen, de rijst en het water er in te doen en dan even door te roeren. Daarna kan de kip er weer bij, maar dan wordt wel alle rijst goed gaar.

Ben je op zoek naar een lekkere en makkelijke ovenschotel, ideaal voor als er gasten komen bijvoorbeeld, probeer dan zeker deze Cajun kip met rijst uit de oven van Jamie Oliver eens. Je zult zeker weten versteld staan van het resultaat.

Jamie Olivers Cajun kip met rijst uit de oven

0.0 van 0 stemmen
Porties

4

porties
Voorbereidingstijd

10

minuten
Oventijd

1

uur 
Totale tijd

1

uur 

10

minuten
Kook modus

Dit houdt het scherm aan

Ingrediënten

  • 4 kippenbouten

  • 3 paprika’s in verschillende kleuren

  • 2 rode uien

  • 4 tenen knoflook

  • 1 eetlepel cajunkruiden

  • 300 gram basmatirijst

  • 400 ml kokend water

  • 5 eetlepels olijfolie

  • 1 eetlepel rode wijnazijn

Bereiding

  • Verwarm de oven voor op 200 °C. Snijd de uien en de paprika’s in grove stukken. Doe dit samen met de ongepelde tenen knoflook in een grote braadslede. doe hier de olijfolie, rode wijnazijn en cajun kruiden bij. Leg de kippenbouten erbij en meng alles met je handen goed door elkaar. Zorg er daarna voor dat de kippenbouten met het vel naar boven liggen. Zet de braadslede 40 minuten in de oven.
  • Haal de braadslede uit de oven en haal de kippenbouten er even uit. Prak met een vork de knoflook tenen fijn en vis de velletjes van de knoflook er uit. Doe nu de rijst en het water er bij en leg de kippenbouten weer terug. Dek af met aluminiumfolie en zet de braadslede nog 20 minuten terug in de oven. Eet smakelijk!

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @gezinoverdekook op Instagram

Lekker recept?

Volg @gezinoverdekook op Pinterest

Altijd op de hoogte?

Volg Gezin over de Kook op Facebook

Cajun kip met rijst
Pinterest pin Cajun kip met rijst uit de oven
Bewaar dit recept op Pinterest

2 reacties

Peter 31 mei 2023 - 10:18

Echt een super lekkere en makkelijke maaltijd. Enige wat ik niet snap is dat je het in het recept hebt over water toevoegen en in de aanpassing over bouillon.

Antwoord
Esther 31 mei 2023 - 15:26

Hai Peter, je hebt helemaal gelijk. Blijkbaar zat ik met mijn hoofd al bij een ander recept toen ik de tekst er bij schreef, want er gaat inderdaad alleen water bij. Ik heb het direct even aangepast. Bouillon zou trouwens wel kunnen natuurlijk, maar levert wel weer wat extra zout en het is op deze manier al superlekker.

Antwoord

Laat me weten wat je van dit recept vindt.

Misschien vind je dit ook leuk: