Heerlijk Kerst dessert: stoofperen tiramisu

door Esther
Stoofperen tiramisu

Bij een kerstdiner hoort een lekker kerst dessert of je nu gaat gourmetten of zelf een 3 gangen diner in elkaar zet. Met deze stoofperen tiramisu zet je een heerlijk nagerecht op tafel. In deze blogpost vertel ik je meer over de herkomst van tiramisu en beantwoord ik een aantal veelgestelde vragen.

Wat is Tiramisu?

het woord zelf roept al beelden op van zonnige Italiaanse trattoria’s en het genot van een zalig dessert. De herkomst van tiramisu gaat terug tot in de 17e eeuw in Siena, Toscane. Het betekent letterlijk “trek me op” of “beur me op”, waarschijnlijk verwijzend naar de opwekkende kracht van koffie en de energieboost die je krijgt van dit heerlijke nagerecht. Nou zolang er chocola in zit wordt ik er in elk geval wel blij van.

Waarvan wordt tiramisu gemaakt?

Traditioneel bevat tiramisu enkele eenvoudige maar smaakvolle ingrediënten. Lange vingers worden gedrenkt in sterke espresso, die vervolgens worden afgewisseld met lagen romig mascarpone-mengsel. Suiker en cacao zorgen voor de zoete afwerking. Wat het echt Italiaans maakt, is de keuze voor mascarpone, een zachte, rijke kaas die een perfecte balans geeft met de sterke koffie.

Wist je dat tiramisu enorm populair is? Jaarlijks worden er miljoenen porties van gegeten. Het is niet alleen een dessert; het is inmiddels een cultureel fenomeen geworden. In 2017 werd op 21 maart de ‘Dag van Tiramisu’ gevierd in Italië om deze heerlijke lekkernij te eren. Een dag om te genieten van de smaken en herinneringen die elke hap met zich meebrengt.

Stoofperen tiramisu

Voor dit kerstdessert heb ik gekozen om de traditionele tiramisu een kleine twist te geven met zoete stoofperen. De typische warme smaken van de cacao, de kaneel en de stoofperen combineren erg goed. Op deze manier kun je een feestelijk nagerecht op tafel zetten waar iedereen van geniet. Lange vingers zijn in elke supermarkt wel te krijgen en eerder maakte ik al dit makkelijke kerstdessert er mee.

Hoe lang moet tiramisu opstijven?

Als ik tiramisu maak, laat ik die het liefste een nacht in de koelkast opstijven. Het beste is dus om deze een dag van te voren te maken en dan in de koelkast te zetten. Zo kunnen de smaken ook goed er in trekken en wordt ie nog lekkerder.

Hoe maak je tiramisu zonder alcohol

Traditioneel wordt dit dessert met alcohol gemaakt, meestal met marsalawijn. Dit recept maakt geen gebruik van alcohol en kun je dus ook gerust aan kinderen geven.

Tiramisu zonder rauwe eieren

Normaal gesproken wordt in tiramisu ook rauwe eieren verwerkt. Dat maakt dit toetje niet geschikt voor zwangere vrouwen, ouderen en jonge kinderen. Rauwe eieren kunnen de salmonella bacterie bevatten, waar je ziek van kunt worden. Meestal merk je er niet zo veel van, maar voor deze groepen mensen wordt het eten van rauwe eieren afgeraden. Dit recept voor tiramisu bevat geen rauwe eieren en is dus veilig door iedereen te eten.

Maak jij met Kerst ook deze heerlijke tiramisu met stoofperen?

Kerst dessert: stoofperen tiramisu

0.0 van 0 stemmen
Porties

12

porties
Voorbereidingstijd

30

minuten
Kooktijd

40

minuten
Totale tijd

0

minuten
Kook modus

Dit houdt het scherm aan

Ingrediënten

  • 500 gram stoofperen

  • 100 ml zwarte bessensap van Hero

  • 100 gram suiker

  • kaneelstokje

  • 250 gram mascarpone

  • 2 eetlepels eetlepels poedersuiker

  • 2 zakjes vanillesuiker

  • kopje sterke koffie, afgekoeld

  • 1 pak lange vingers

  • Cacaopoeder, voor het bestrooien

Bereiding

  • Schil de stoofperen en snijd deze in vieren. Doe ze samen met het bessensap, suiker en het kaneelstokje in een pan en breng dit rustig aan de kook. Laat dit zachtjes 1½ tot 2 uur koken, tot de peertjes gaar zijn, maar nog wel hun vorm behouden. Laat de peertjes volledig afkoelen. Snijd ze daarna in plakjes.
  • Meng de koud geworden koffie met 3 eetlepels van het vocht van de stoofperen. Meng de mascarpone met een garde met de poedersuiker en de vanillesuiker.
  • Doop de lange vingers één voor een kort in de koffie en leg een laag lange vingers in een schaal. Verdeel de helft van de mascarpone crème op de lange vingers en verdeel daarop de stoofpeertjes. Leg nog een laag van de in koffie gedoopte lange vingers op de stoofpeertjes en verdeel de rest van de mascarpone crème daar weer op. Bestrooi rijkelijk met cacao, dat gaat het handigste met een theezeefje.
  • Laat de tiramisu met stoofpeertjes minimaal een nacht in de koelkast opstijven.

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @gezinoverdekook op Instagram

Lekker recept?

Volg @gezinoverdekook op Pinterest

Altijd op de hoogte?

Volg Gezin over de Kook op Facebook

Stoofperen tiramisu
Stoofperen tiramisu
Stoofperen tiramisu
Pinterest pin Stoofperen tiramisu
Bewaar dit recept op Pinterest

Laat me weten wat je van dit recept vindt.

Misschien vind je dit ook leuk: