Gezonde Griekse linzen salade recept

door Esther
Griekse Linzen salade

Eerlijk is eerlijk, normaal gesproken eet ik tussen de middag lekker een paar oer-Hollandse bruine boterhammen. Lekker met kaas of pindakaas of een tosti vind ik ook heerlijk. Maar voor de afwisseling wil ik ook wel eens wat anders uitproberen, een salade bijvoorbeeld. En toen kwam ik dit makkelijke recept tegen voor een Griekse linzen salade.

Wat zijn linzen?

Linzen zijn kleine voedzame krachtpatsers, zijn peulvruchten die wereldwijd geliefd zijn om hun smaak en voedingswaarde. Al eeuwenlang een belangrijk onderdeel van tal van keukens en worden vooral veel gegeten in landen als India, Marokko, Turkije, Griekenland en Italië. Linzen zijn een rijke bron van eiwitten, vezels, ijzer en mineralen, waardoor ze een uitstekende keuze zijn voor een gezonde voeding. Bovendien zijn ze veelzijdig en gemakkelijk te bereiden, of het nu in soepen, stoofschotels of salades is. Eigenlijk alleen maar voordelen dus!

Griekse linzen salade

Dit recept voor Griekse linzen salade is hartstikke makkelijk te maken en als je wilt kun je natuurlijk variëren met de smaken. Ik vond de combinatie van de pittige rode ui, smaakvolle tomaatjes (uit mijn eigen kas! Yeah!), de komkommer en de feta erg lekker. En doordat je de kruidenolie uit de pot met fetablokjes gebruikt, hoef je niet olijfolie of iets dergelijks toe te voegen. Handig! Een beetje knoflook, citroensap en honing maken met de olie uit de pot de dressing en een flinke hand peterselie zorgt voor een lekkere frisse twist.

Linzen salade bewaren

Wat zo fijn is aan deze salade, is dat je hem makkelijk van te voren kunt maken. Maak bijvoorbeeld op zondag een hoeveelheid, dan heb je er de rest van de week plezier van. Bewaar de linzensalade in een bewaardoos met deksel in de koelkast dan blijft hij een dag of 5 goed. Invriezen zou ik niet doen, daar worden de verse groenten niet zo blij van als je het later weer ontdooit.

Maak dit recept als je eens een ander soort lunch wilt of als bijgerecht bij een barbecue bijvoorbeeld. Lekker gezond en oh ja, ook nog vegetarisch! En wanneer ga jij deze Griekse linzen salade maken?

Gezonde Griekse linzen salade recept

0.0 van 0 stemmen
Porties

2

porties
Voorbereidingstijd

10

minuten
Kooktijd

0

minuten
Totale tijd

10

minuten
Kook modus

Dit houdt het scherm aan

Ingrediënten

  • 1 blik linzen (200 gram)

  • ½ komkommer

  • 125 cherry- of snoeptomaatjes

  • 1 kleine rode ui

  • 1 teenjte knoflook

  • 2 eetlepels citroensap

  • 1 eetlepel honing

  • 200 gram Fetablokjes op olie (mag ook witte kaasblokjes zijn)

  • klein bosje peterselie (8 stengels ongeveer)

  • peper en zout

Bereiding

  • Spoel de linzen goed af onder koud water en laat uitlekken. Snijd ondertussen de komkommer in kleine blokjes, de tomaatjes door de helft of in kwarten en snipper het uitje. Pers de knoflook uit en doe dit samen met de uitgelekte linzen, de komkommer, ui en tomaatjes in een kom. Roer alles even door.
  • Doe zoveel fetablokjes er bij als je lekker vindt (ik sneed ook deze nog even door). Lepel er drie eetlepels van de kruidenolie uit het potje fetablokjes bij, het citroensap en de honing. Knip de peterselie fijn en doe deze bij de salade. Roer alles nog een keer goed door elkaar en breng verder op smaak met peper en zout.

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @gezinoverdekook op Instagram

Lekker recept?

Volg @gezinoverdekook op Pinterest

Altijd op de hoogte?

Volg Gezin over de Kook op Facebook

Griekse Linzen salade
Griekse Linzen salade
Pinterest pin Griekse linzen salade
Bewaar dit recept op Pinterest

Laat me weten wat je van dit recept vindt.

Misschien vind je dit ook leuk: