Recept voor bramenjam en een leuk uitje

door Esther

Je wil graag iets leuks gaan doen met je kinderen, maar de speeltuin, dierentuin, de tent op zolder….. niet vandaag. Iets anders dan anders deze keer: ga eens fruit plukken! Dan sla je 3 vliegen in 1 klap: Je bent met z’n allen weg, je hebt een portie fruit in huis en je kan daarna met de kids ook nog lekker bramenjam maken.

Waar kun je fruit plukken?

Vanaf mei/juni kun je op verschillende plaatsen in Nederland fruit gaan plukken. Wij gaan dan bessen plukken in Oostermeer bij de Fruittuin. Afhankelijk van de maand is er zwarte bes, rode bes, witte bes, kruisbes, frambozen en zelfs Japanse wijnbes. Superleuk en leerzaam om te doen en daarna smullen!! En ja die bessen die ze zelf geplukt hebben, moeten natuurlijk ook zelf geproefd worden. Ze gaan in de toetjes, in een bakje om te snoepen en het leukste: we maken er jam van.

Bramenjam maken

De jongens vinden het heerlijk om de zelfgemaakte jam op brood te doen. En jam maken is niet moeilijk, leuk om met de kinderen te doen en je hebt zo een voorraadje in huis. Een waarschuwing is wel op zijn plaats: de kokende vruchtenmassa is superheet! Let daar dus wel op met de kinderen erbij en laat ze niet alleen met de hete jam.

Is het zomer en wil je wat leuks gaan doen met je kinderen, dan zou ik je zeker aanraden om fruit te gaan plukken en daarna lekker jam te maken.

Recept voor bramenjam

0 van 0 stemmen
Porties

1

porties
Voorbereidingstijd

10

minuten
Kooktijd

10

minuten
Totale tijd

20

minuten
Kook modus

Dit houdt het scherm aan

Ingrediënten

  • 1 kg 1 bramen

  • 1 kg 1 geleisuiker

Bereiding

  • Bramen wassen en goed laten uitlekken. Pureer de bramen en wrijf de puree door een zeef. Zo krijg je jam zonder pitjes, wat de kids meestal lekkerder vinden.
  • Doe de puree en de suiker in een ruime pan en meng goed. Breng het geheel langzaam en roerend aan de kook. Laat het ongeveer 5 minuten goed koken. Als er schuim op de jam ontstaat, dan kun je dit afscheppen met een schuimspaan.
  • Schenk de jam in de schone potten, helemaal tot aan de rand, direct sluiten en 10 minuten op hun kop zetten. Daarna weer omkeren en goed laten afkoelen. Eet smakelijk!

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @gezinoverdekook op Instagram

Lekker recept?

Volg @gezinoverdekook op Pinterest

Altijd op de hoogte?

Volg Gezin over de Kook op Facebook

NIEUWSBRIEF

Ontvang unieke content, downloads en mis geen recept meer. Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief!Misschien vind je dit ook leuk:

Laat me weten wat je van dit recept vindt.

[script_21]