Op de website van de Amerikaanse krant Time kwam ik een artikel tegen over het gezond groot brengen van je kinderen. Een hot topic op dit moment, want iedereen praat over gezonde voeding, dik zijn, sporten, e-nummers etc. etc. En iedere ouder wil graag dat zijn kind uiteindelijk een gezonde volwassene wordt.
Nu word ik eerlijk gezegd een klein beetje moe van alle artikelen en advies over wat wel en niet gezond is. Vooral het gezemel over e-nummers schiet door to het punt dat mensen denken dat alle e-nummers slecht zijn. Daar ga ik nog wel eens een artikeltje over schrijven. Maar goed, daar gaat het nu ook niet over. In mijn optiek kun je met een beetje gezond verstand prima zelf je keuzes maken en weet je eigenlijk als ouder ook wel wat goede voeding is. Wat mij betreft dus geen eye-openers, maar wel leuk om nog even na te lezen en na te denken over hoe het nu thuis gaat en of er misschien iets beter kan.
Het artikel gaat over veel meer dan alleen goede voeding, dus wil je meer weten lees het dan nog even door. Maar qua eten en drinken geven ze de volgende tips:
Bord leeg eten hoeft niet
Hier ben ik het helemaal mee eens. Een kind leert naar zijn lichaam te luisteren en voelt vanzelf wanneer hij/zij genoeg gegeten heeft. Je kunt dus wat op het bord scheppen en als het kind later nog wat wil kan er altijd wat bij. Zo hoef je niks weg te gooien.
Eet niet voor de TV
Ik heb geen idee hoe vaak het hier in Nederland gebeurt, bij ons in ieder geval niet. Wanneer je voor de televisie eet, heb je geen aandacht voor wat er op je bord ligt en eet je ongemerkt meer dan nodig. Daarnaast vind ik het eten ook altijd een sociaal gebeuren. Je bespreekt wat er die dag gebeurt is en hebt zo vaak de leukste en interessantste gesprekken.
Laat je kind verschillende voedingsmiddelen eten, maar heb geduld
Tussen 2 en 8 jaar verandert de smaak van je kind niet veel. Begin dus vroeg met het aanbieden van verschillende smaken. In een eerder artikel schreef ik al dat een kind soms wel 10-15 keer nodig heeft om aan een bepaalde smaak te wennen. Bied het dus keer op keer aan, maar dwing niet om het op te eten. Dan wordt een het soort straf en bereik je het tegenovergestelde.
Geef kinderen gezonde snacks
Een tussendoortje betekent niet altijd een koek of snoep. Juist fruit en groenten zoals wortel zijn prima. En hoe jonger je ze dit leert, des te meer profijt hebben ze er van als ze ouder zijn.
Leg niet de focus op calorieën
Praat liever over gezond voedsel en over de energie die je lichaam nodig heeft. Suiker is dus niet per sé slecht, in fruit zit tenslotte ook suiker. Maar door aan te geven dat bijvoorbeeld volkorenbrood langer energie geeft en ook nog eens beter is voor je darmen dan wit brood, geef je de verschillen aan.
Relax en eet een hamburger
Wees niet te streng en verban niet al het junkfood uit huis. Juist door een mooie balans te vinden tussen goed en minder goed eten, zorg je voor een gezond eetpatroon. Dus dat stukje taart of dat uitje naar de snackbar kan best een keer.
Geef zelf het goede voorbeeld
Eigenlijk had deze wat mij betreft op nummer 1 mogen staan. Als vader geen wortels lust en daar over “zeurt” dan geloof je toch niet dat kinderen het lekker gaan vinden? En als jij cola bij het eten drinkt, waarom zouden kinderen dan melk of water moeten drinken?
Bron: http://time.com/4059632/healthy-eating-kids/