Heb je ook zo genoten van je vakantie in Frankrijk? ’s Ochtends lekker ontbijten met een vers stokbrood en warme croissantjes, daarna gaan de kinderen zich lekker uitleven in het zwembad, terwijl jij je verdiept in een boek en je partner geniet van de zon. Zo simpel kan een goede vakantie zijn, net zo simpel als het bekendste Franse gerecht ratatouille.
Simpel is de Franse keuken echter niet te noemen. Haute cuisine is niet voor niets het woord dat staat voor culinaire hoogstandjes. Maar bij de meeste Franse gezinnen is hier net zo min tijd voor als bij ons. En als je de keuken van het platteland neemt, dan zie je dat deze vooral heel praktisch en vooral smaakvol is.
Een ratjetoe van groenten: ratatouille
In Frankrijk wordt veel groente gegeten en alles wordt gebruikt. Van oudsher werden de restjes verwerkt in een stoofpot, een soort ratjetoe van groenten: ratatouille. Hoewel elke Franse Maman dit gerecht weer anders maakt, zijn er toch wel een paar ingrediënten die eigenlijk in elke ratatouille te vinden zijn. Zo mag een courgette niet ontbreken en ook de tomaten vind je altijd terug. Verder zie je veel verschillende groenten zoals aubergine, wortel, ui en paprika. Een kruid dat veel in Frankrijk gebruikt wordt en dus ook in de ratatouille gaat is tijm.
Mocht je nog op vakantie gaan naar Frankrijk en als je geen zin hebt om al die groenten te snijden, dan is dit gerecht ook in blik in de supermarkt te verkrijgen. Niet te vergelijken met een verse ratatouille, maar wel makkelijk. Overigens is dit gerecht zoals gezegd ook ideaal om restjes groenten van andere gerechten in te verwerken. Hoef je niks weg te gooien en toch een lekkere en gezonde maaltijd.
Kinderen kunnen helpen
Een leuke bijkomstigheid is dat de kinderen prima kunnen helpen met het snijden van de groenten. Zo leren ze een klein beetje koken, zien ze wat er in het gerecht gaat en is de kans dat ze het eten weer een stuk groter. Laat ze trouwens, als ze dat willen, vooral ook de rauwe, gewassen groenten proeven. Sommige groenten kunnen heel goed rauw gegeten worden, wortel bijvoorbeeld, maar de smaak en textuur is dan anders dan wanneer het gekookt is. Andere groenten zijn rauw niet zo lekker, prima als je kind er op die manier achter komt wat het wel en niet lekker vindt.
Hier heb ik een heerlijk recept om zelf ratatouille te maken en in gedachten nog weer even terug te keren naar de Gite op het Franse platteland. Geen Haute Cuisine, maar wel erg lekker!