Hoe kun je zelf marmelade maken?

door Esther
zelf marmelade maken

Vroeger vond ik marmelade niet zo lekker: veel te bitter. Maar blijkbaar is ook dit iets dat je moet leren eten, want nu vind ik het heerlijk. Ik weet wel hoe je zelf jam kunt maken, maar hoe kun je zelf marmelade maken?

Marmelade wordt traditioneel gemaakt van sinaasappels. Maar er zijn ook verschillende varianten met andere citrusvruchten. Want dat is waar deze heerlijke zoetigheid verschilt van jam. Doordat de schil van citrusvruchten wordt meegekookt in de jam ontstaat een bitterzoete smaak. Ik maak de marmelade niet alleen van de schil maar van de hele vrucht. Dat geeft lekker veel smaak.

Als je de schil van sinaasappel zo op zou eten, zonder de te koken, dan is deze moeilijk te verteren voor je lichaam en heel erg bitter. Voor dit recept heb je een beetje geduld nodig. Want de gekookte sinaasappelschillen laat je met het water 24 uur staan. Dit zorgt ervoor dat de ergste bitterheid verdwijnt. Daarnaast komt ook de pectine vrij. Dit is nodig om de de marmelade te laten “geleren”. Je maakt dus geen gebruik van geleisuiker, maar van gewone suiker. Lekker makkelijk!

Zelf marmelade maken is dus helemaal niet zo moeilijk, het enige dat je nodig hebt is een beetje tijd. Lekker op een geroosterd broodje of een cracker met een beetje roomboter.

Hoe kun je zelf marmelade maken?

0 van 0 stemmen
Porties

1

porties
Voorbereidingstijd

5

minuten
Bereidingstijd

25

uren 
Totale tijd

25

uren 

5

minuten
Kook modus

Dit houdt het scherm aan

Ingrediënten

 • 2-3 navelsinaasappels (ongeveer 350 gram)

 • 1 citroen (ongeveer 50 gram)

 • 500 ml water

 • 450 gram suiker

Bereiding

 • Was de sinaasappels en citroen goed. Snijd ze in zijn geheel in smalle reepjes.
 • Doe het water in een pan en doe de gesneden sinaasappel- en citroenstukjes erbij. Zet de pan op middelhoog vuur en breng het aan de kook.
 • Haal de pan van het vuur, doe een deksel er op en zet de pan 24 uur aan de kant. Zo wordt de schil zachter en minder bitter.
 • De volgende dag zet je de pan weer op middelhoog vuur en laat je het mengsel een uurtje inkoken. Roer af en toe door. Als het goed is, is het volume ongeveer gehalveerd.
 • Doe nu de suiker erbij en roer tot deze is opgelost. Laat nog ongeveer 15-20 minuten rustig koken op een laag vuur. Blijf regelmatig roeren om aanbranden te voorkomen.
 • Test of de jam goed is door een druppel op een bordje in de koelkast te zetten. Check na een minuut met je vinger of de druppel stevig is en een beetje “rimpelt” als je er tegenaan duwt. Zo niet, dan laat je de jam nog een paar minuten langer koken en test je opnieuw.
 • Doe de jam in schone potten en draai de deksel er op. Laat afkoelen en bewaar in de koelkast. De marmelade blijft zeker zo’n zes weken goed.

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @gezinoverdekook op Instagram

Lekker recept?

Volg @gezinoverdekook op Pinterest

Altijd op de hoogte?

Volg Gezin over de Kook op Facebook

zelf marmelade maken
Pinterest marmelade
Bewaar dit recept op Pinterest
NIEUWSBRIEF

Ontvang unieke content, downloads en mis geen recept meer. Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief!Misschien vind je dit ook leuk:

Laat me weten wat je van dit recept vindt.

[script_21]