Vroeger vond ik marmelade niet zo lekker: veel te bitter. Maar blijkbaar is ook dit iets dat je moet leren eten, want nu vind ik het heerlijk. Ik weet wel hoe je zelf jam kunt maken, maar hoe kun je zelf marmelade maken?
Marmelade wordt traditioneel gemaakt van sinaasappels. Maar er zijn ook verschillende varianten met andere citrusvruchten. Want dat is waar deze heerlijke zoetigheid verschilt van jam. Doordat de schil van citrusvruchten wordt meegekookt in de jam ontstaat een bitterzoete smaak. Ik maak de marmelade niet alleen van de schil maar van de hele vrucht. Dat geeft lekker veel smaak.
Als je de schil van sinaasappel zo op zou eten, zonder de te koken, dan is deze moeilijk te verteren voor je lichaam en heel erg bitter. Voor dit recept heb je een beetje geduld nodig. Want de gekookte sinaasappelschillen laat je met het water 24 uur staan. Dit zorgt ervoor dat de ergste bitterheid verdwijnt. Daarnaast komt ook de pectine vrij. Dit is nodig om de de marmelade te laten “geleren”. Je maakt dus geen gebruik van geleisuiker, maar van gewone suiker. Lekker makkelijk!
Zelf marmelade maken is dus helemaal niet zo moeilijk, het enige dat je nodig hebt is een beetje tijd. Lekker op een geroosterd broodje of een cracker met een beetje roomboter.
